Skip to main content

General knowledge part 1

1: B.R.T.C.--- Bangladash road transport corporation..
2: B.S.C.--- Bangladesh shipping corporation...
3.B.B.C.--- British broadcasting corporation...
4. B.N.P.---Bangladesh nationalist party
5.B.C.S.--- Bachelor of civil service...
6. B.B.A.--- Bachelor of Business Administration...
7. C.B.I.--- Central Bureau of investigation...
8. D.C.--- District council...
9.D.G.--- Director general...
10. E.C.G.--- Electro cardiogram....
11. E.P.Z.--- Export processing zone...
12. FIFA.--- Federation of international football association...
13. H.S.C.--- Higher secondary certificate...
14. I.R.A.--- Irish republic army...
15. I.C.C.--- International control commission...
16. I.D.--- Intelligence department...
17. K.G.--- Kilo gram...
18. K.K.K.--- Ku klux klan...
19.L.L.B.--- Bachelor of law....
20.M.A.--- Master of arts...
21.M.B.B.S.--- Bachelor of medicine and bachelor of surgery...
22.M.D.---Doctor's of medicine...
23.M.L.A.---member of legislative
24.M.B.A.---mastet of business administration...
25.M.P.--- Member of parliament...
26.Memo.--- memorandum...
27.Mike.--- microphone...
28.N.G.O.--- Non government organistion...
29.NIPA.---National institute of public administration...
30.N.N.P.T.---Nuclear Non proliperution treaty...
31.P.T.O.--- please turn over...
32.P.P.P.--- Pakistan people party...
33.R.A.F.--- Royal air force officer...
34.U.A.A.--- United Arab Amirates...
35.U.K.---United kingdom...
36.V.A.T.---value added tex...
37.V.I.P.--- Very important person
38.V.D.P.--- village defence party
39.X.Ray.--- Rantjen Ray
40.Z.P.---Zero point

Comments

Popular posts from this blog

General knowledeg part 33

1) The moon is a :

 A.    Comet
 B.    Planet
 C.    Star
 D.    Satellite
Answer : D

2) Who receives Dronacharya Award?

 A.    Sports Coaches
 B.    Movie actors
 C.    Scientists
 D.    Sportsmen
Answer : A

3) Who was the first Indian to be-elected to the British Parliament?

 A.    Mahathma Gandhi
 B.    Mothilal Nehru
 C.    Dadabhai Naoroji
 D.    Gopalakrishna Gokhale
Answer : C

4) In which year India Joined the United Nations?

 A.    1954
 B.    1957
 C.    1956
 D.    1955
Answer : D

5) A hole is made in a brass plate and it is heated. The size of the hole will?

 A.     first increase and then decrease
 B.    decrease
 C.   increase
 D.    remain unchanged
Answer : A

Basic General Knowledge 1

1. Which of the following organ / tissue of human body is most sensitive to intake of lead?
 A:-Blood
 B:- Brain
 C:- Kidney
 D:- Lungs
Ans: B (Brain)

2. Which of the following is an ex situ mode of wildlife conservation?
  A:- Sacred Groves
  B:- Home Gardens
 C:- National Parks
 D:- Biosphere Reserves
Ans: B (Home Gardens )    

3. Which among the following fertilizers is least likely to affect the Soil pH?
 A:- Urea
 B:- Rock Phosphate
 C:- Ammonia
D:- Muriate of potash
Ans: D (Muriate of potash)

4. The Dampier-Hodges line is related to which of the following?
A:- Bay of Cambay
B:- Palk Strait
C:- Andaman and Nicobar Islands
D:- Sundarbans
Ans: D (Sundarbans)

5.During Freedom Struggle, Rabindranath Tagore renounced his Knighthood in protest for?
A:- Partition of Bengal
B:- Jallianwalla Bagh Massacre
C:- Execution of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev
D:-None of them
Ans: B (Jallianwalla Bagh Massacre)

General Knowledge computer

1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4
D. 3
Answer: Option C 2. The "desktop" of a computer refers to:
A. The visible screen
B. The area around the monitor
C. The top of the mouse pad
D. The inside of a folder
Answer: Option A 3. Which of these is a search engine?
A. FTP
B. Google
C. Archie
D. ARPANET
Answer: Option B 4. The letters, "DOS" stand for...
A. Data Out System
B. Disk Out System
C. Disk Operating System
D. Data Operating System
Answer: Option C 5. What does CPU stand for?
A. Cute People United
B. Commonwealth Press Union
C. Computer Parts of USA
D. Central Processing Unit
Answer: Option D 6. Which device can be used to store charge?
A. Transistor
B. Diode
C. Capacitor
D. Resistor
Answer: Option C 7. Modem stands for...
A. Modulator Demodulater
B. Monetary Devaluation Exchange
Mechanism
C. Memory Demagnetization
D. Monetary Demarkation
Answer: Option A 1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4