Skip to main content

General Knowledge Part-10

1. DRDL stands for
A. Defence Research and Development
Laboratary
B. Department of Research and
Development Laboratory
C. Differential Research and
Documentation Laboratary
D. None of the above
Answer: Option A
2. Which of the following Rigvedic deities
represented Storm?
[A]Indra
[B]Maruts
[C]Varun
[D]Apas
Aryans, The Vedic Age – Religion : They
personified force of nature and worshipped
them as Vayu (air), Maruts (storm), Indra (rain),
Varuna (water), Surya (sun), Agni (fire), Prithvi
(earth), Aranyani (forest) etc.
3. The place Dharanikota in South India is related
to which ancient dynasty?
[A]Chola
[B]Satavahana
[C]Pandya
[D]Chera
Satavahana
Dharanikota is a town near Amaravati in the
Guntur district of Andhra Pradesh in India, It is
the site of the ancient Dhanyakataka which was
the capital of the Satavahana kingdom which
ruled in the Deccan around the 1st to 3rd
centuries A.D.
4. Pushkalavati was capital of which of the
following acient Kingdoms?
[A]Gandhara
[B]Kosal
[C]Magadha
[D]Kashi
Gandhara
Pushkalavati was capital of ancient Kingdom of
Gandhara. Its ruins are currently located in
Charsadda, Pakistan, located in Peshawar valley
in the Khyber Pakhtunkhwa province (formerly
NWFP). Pushkalavati was home of the Sanskrit
grammarian Panini.

Comments

Popular posts from this blog

General knowledeg part 33

1) The moon is a :

 A.    Comet
 B.    Planet
 C.    Star
 D.    Satellite
Answer : D

2) Who receives Dronacharya Award?

 A.    Sports Coaches
 B.    Movie actors
 C.    Scientists
 D.    Sportsmen
Answer : A

3) Who was the first Indian to be-elected to the British Parliament?

 A.    Mahathma Gandhi
 B.    Mothilal Nehru
 C.    Dadabhai Naoroji
 D.    Gopalakrishna Gokhale
Answer : C

4) In which year India Joined the United Nations?

 A.    1954
 B.    1957
 C.    1956
 D.    1955
Answer : D

5) A hole is made in a brass plate and it is heated. The size of the hole will?

 A.     first increase and then decrease
 B.    decrease
 C.   increase
 D.    remain unchanged
Answer : A

Basic General Knowledge 1

1. Which of the following organ / tissue of human body is most sensitive to intake of lead?
 A:-Blood
 B:- Brain
 C:- Kidney
 D:- Lungs
Ans: B (Brain)

2. Which of the following is an ex situ mode of wildlife conservation?
  A:- Sacred Groves
  B:- Home Gardens
 C:- National Parks
 D:- Biosphere Reserves
Ans: B (Home Gardens )    

3. Which among the following fertilizers is least likely to affect the Soil pH?
 A:- Urea
 B:- Rock Phosphate
 C:- Ammonia
D:- Muriate of potash
Ans: D (Muriate of potash)

4. The Dampier-Hodges line is related to which of the following?
A:- Bay of Cambay
B:- Palk Strait
C:- Andaman and Nicobar Islands
D:- Sundarbans
Ans: D (Sundarbans)

5.During Freedom Struggle, Rabindranath Tagore renounced his Knighthood in protest for?
A:- Partition of Bengal
B:- Jallianwalla Bagh Massacre
C:- Execution of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev
D:-None of them
Ans: B (Jallianwalla Bagh Massacre)

General Knowledge computer

1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4
D. 3
Answer: Option C 2. The "desktop" of a computer refers to:
A. The visible screen
B. The area around the monitor
C. The top of the mouse pad
D. The inside of a folder
Answer: Option A 3. Which of these is a search engine?
A. FTP
B. Google
C. Archie
D. ARPANET
Answer: Option B 4. The letters, "DOS" stand for...
A. Data Out System
B. Disk Out System
C. Disk Operating System
D. Data Operating System
Answer: Option C 5. What does CPU stand for?
A. Cute People United
B. Commonwealth Press Union
C. Computer Parts of USA
D. Central Processing Unit
Answer: Option D 6. Which device can be used to store charge?
A. Transistor
B. Diode
C. Capacitor
D. Resistor
Answer: Option C 7. Modem stands for...
A. Modulator Demodulater
B. Monetary Devaluation Exchange
Mechanism
C. Memory Demagnetization
D. Monetary Demarkation
Answer: Option A 1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4