Skip to main content

General Knowledge Part-13

Bangladesh War of
Independence , or simply the Liberation War in
Bangladesh, was a revolution and armed
conflict sparked by the rise of the Bengali
nationalist and self-determination movement
in East Pakistan and the 1971 Bangladesh
genocide . It resulted in the independence of
the People's Republic of Bangladesh . The war
began after the Pakistani military junta based
in West Pakistan launched Operation
Searchlight against the people of East
Pakistan on the night of 25 March 1971. It
pursued the systematic elimination of
nationalist Bengali civilians, students,
intelligentsia, religious minorities and armed
personnel. The junta annulled the results of
the 1970 elections and arrested Prime
Minister-elect Sheikh Mujibur Rahman .
Rural and urban areas across East Pakistan
saw extensive military operations and air
strikes to suppress the tide of civil
disobedience that formed following the 1970
election stalemate. The Pakistan Army
created radical religious militias – the
Razakars, Al-Badr and Al-Shams – to assist it
during raids on the local populace. [11][12]
[13] Members of the Pakistani military and
supporting militias engaged in mass murder,
deportation and genocidal rape. The capital
Dhaka was the scene of numerous massacres,
including the Dhaka University killings . An
estimated 10 million Bengali refugees fled to
neighbouring India, while 30 million were
internally displaced. [14] Sectarian violence
broke out between Bengalis and Urdu-
speaking immigrants . An academic consensus
prevails that the atrocities committed by the
Pakistani military were a genocide .

Comments

Popular posts from this blog

General knowledeg part 33

1) The moon is a :

 A.    Comet
 B.    Planet
 C.    Star
 D.    Satellite
Answer : D

2) Who receives Dronacharya Award?

 A.    Sports Coaches
 B.    Movie actors
 C.    Scientists
 D.    Sportsmen
Answer : A

3) Who was the first Indian to be-elected to the British Parliament?

 A.    Mahathma Gandhi
 B.    Mothilal Nehru
 C.    Dadabhai Naoroji
 D.    Gopalakrishna Gokhale
Answer : C

4) In which year India Joined the United Nations?

 A.    1954
 B.    1957
 C.    1956
 D.    1955
Answer : D

5) A hole is made in a brass plate and it is heated. The size of the hole will?

 A.     first increase and then decrease
 B.    decrease
 C.   increase
 D.    remain unchanged
Answer : A

Basic General Knowledge 1

1. Which of the following organ / tissue of human body is most sensitive to intake of lead?
 A:-Blood
 B:- Brain
 C:- Kidney
 D:- Lungs
Ans: B (Brain)

2. Which of the following is an ex situ mode of wildlife conservation?
  A:- Sacred Groves
  B:- Home Gardens
 C:- National Parks
 D:- Biosphere Reserves
Ans: B (Home Gardens )    

3. Which among the following fertilizers is least likely to affect the Soil pH?
 A:- Urea
 B:- Rock Phosphate
 C:- Ammonia
D:- Muriate of potash
Ans: D (Muriate of potash)

4. The Dampier-Hodges line is related to which of the following?
A:- Bay of Cambay
B:- Palk Strait
C:- Andaman and Nicobar Islands
D:- Sundarbans
Ans: D (Sundarbans)

5.During Freedom Struggle, Rabindranath Tagore renounced his Knighthood in protest for?
A:- Partition of Bengal
B:- Jallianwalla Bagh Massacre
C:- Execution of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev
D:-None of them
Ans: B (Jallianwalla Bagh Massacre)

General Knowledge computer

1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4
D. 3
Answer: Option C 2. The "desktop" of a computer refers to:
A. The visible screen
B. The area around the monitor
C. The top of the mouse pad
D. The inside of a folder
Answer: Option A 3. Which of these is a search engine?
A. FTP
B. Google
C. Archie
D. ARPANET
Answer: Option B 4. The letters, "DOS" stand for...
A. Data Out System
B. Disk Out System
C. Disk Operating System
D. Data Operating System
Answer: Option C 5. What does CPU stand for?
A. Cute People United
B. Commonwealth Press Union
C. Computer Parts of USA
D. Central Processing Unit
Answer: Option D 6. Which device can be used to store charge?
A. Transistor
B. Diode
C. Capacitor
D. Resistor
Answer: Option C 7. Modem stands for...
A. Modulator Demodulater
B. Monetary Devaluation Exchange
Mechanism
C. Memory Demagnetization
D. Monetary Demarkation
Answer: Option A 1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4