Skip to main content

General Knowledge Part-14

The Bangladeshi Declaration of Independence
was proclaimed from Chittagong by members
of the Mukti Bahini – the national liberation
army formed by Bengali military, paramilitary
and civilians. The East Bengal Regiment and
the East Pakistan Rifles played a crucial role
in the resistance. Led by General M. A. G.
Osmani and eleven sector commanders , the
Bangladesh Forces waged a mass guerrilla
war against the Pakistani military. They
liberated numerous towns and cities in the
initial months of the conflict. The Pakistan
Army regained momentum in the monsoon .
Bengali guerrillas carried out widespread
sabotage, including Operation Jackpot against
the Pakistan Navy. The nascent Bangladesh
Air Force flew sorties against Pakistani
military bases. By November, the Bangladesh
forces restricted the Pakistani military to its
barracks during the night. They secured
control of most parts of the countryside. [15]
The Provisional Government of Bangladesh
was formed on 17 April 1971 in Mujibnagar
and moved to Calcutta as a government in
exile . Bengali members of the Pakistani civil,
military and diplomatic corps defected to the
Bangladeshi provisional government.
Thousands of Bengali families were interned
in West Pakistan, from where many escaped
to Afghanistan . Bengali cultural activists
operated the clandestine Free Bengal Radio
Station. The plight of millions of war-ravaged
Bengali civilians caused worldwide outrage
and alarm. The Indian state led by Indira
Gandhi provided substantial diplomatic,
economic and military support to Bangladeshi
nationalists. British, Indian and American
musicians organised the world's first benefit
concert in New York City to support the
Bangladeshi people. Senator Ted Kennedy in
the United States led a congressional
campaign for an end to Pakistani military
persecution; while US diplomats in East
Pakistan strongly dissented with the Nixon
administration 's close ties to the Pakistani
military dictator Yahya Khan.

Comments

Popular posts from this blog

General knowledeg part 33

1) The moon is a :

 A.    Comet
 B.    Planet
 C.    Star
 D.    Satellite
Answer : D

2) Who receives Dronacharya Award?

 A.    Sports Coaches
 B.    Movie actors
 C.    Scientists
 D.    Sportsmen
Answer : A

3) Who was the first Indian to be-elected to the British Parliament?

 A.    Mahathma Gandhi
 B.    Mothilal Nehru
 C.    Dadabhai Naoroji
 D.    Gopalakrishna Gokhale
Answer : C

4) In which year India Joined the United Nations?

 A.    1954
 B.    1957
 C.    1956
 D.    1955
Answer : D

5) A hole is made in a brass plate and it is heated. The size of the hole will?

 A.     first increase and then decrease
 B.    decrease
 C.   increase
 D.    remain unchanged
Answer : A

Basic General Knowledge 1

1. Which of the following organ / tissue of human body is most sensitive to intake of lead?
 A:-Blood
 B:- Brain
 C:- Kidney
 D:- Lungs
Ans: B (Brain)

2. Which of the following is an ex situ mode of wildlife conservation?
  A:- Sacred Groves
  B:- Home Gardens
 C:- National Parks
 D:- Biosphere Reserves
Ans: B (Home Gardens )    

3. Which among the following fertilizers is least likely to affect the Soil pH?
 A:- Urea
 B:- Rock Phosphate
 C:- Ammonia
D:- Muriate of potash
Ans: D (Muriate of potash)

4. The Dampier-Hodges line is related to which of the following?
A:- Bay of Cambay
B:- Palk Strait
C:- Andaman and Nicobar Islands
D:- Sundarbans
Ans: D (Sundarbans)

5.During Freedom Struggle, Rabindranath Tagore renounced his Knighthood in protest for?
A:- Partition of Bengal
B:- Jallianwalla Bagh Massacre
C:- Execution of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev
D:-None of them
Ans: B (Jallianwalla Bagh Massacre)

General Knowledge computer

1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4
D. 3
Answer: Option C 2. The "desktop" of a computer refers to:
A. The visible screen
B. The area around the monitor
C. The top of the mouse pad
D. The inside of a folder
Answer: Option A 3. Which of these is a search engine?
A. FTP
B. Google
C. Archie
D. ARPANET
Answer: Option B 4. The letters, "DOS" stand for...
A. Data Out System
B. Disk Out System
C. Disk Operating System
D. Data Operating System
Answer: Option C 5. What does CPU stand for?
A. Cute People United
B. Commonwealth Press Union
C. Computer Parts of USA
D. Central Processing Unit
Answer: Option D 6. Which device can be used to store charge?
A. Transistor
B. Diode
C. Capacitor
D. Resistor
Answer: Option C 7. Modem stands for...
A. Modulator Demodulater
B. Monetary Devaluation Exchange
Mechanism
C. Memory Demagnetization
D. Monetary Demarkation
Answer: Option A 1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4