Skip to main content

General Knowledge Part-15

India joined the war on 3 December 1971,
after Pakistan launched preemptive air strikes
on North India. The subsequent Indo-Pakistani
War witnessed engagements on two war
fronts. With air supremacy achieved in the
eastern theatre and the rapid advance of the
Allied Forces of Bangladesh and India,
Pakistan surrendered in Dacca on 16
December 1971.
The war changed the geopolitical landscape
of South Asia, with the emergence of
Bangladesh as the seventh-most populous
country in the world. Due to complex regional
alliances, the war was a major episode in Cold
War tensions involving the United States, the
Soviet Union and the People's Republic of
China. The majority of member states in the
United Nations recognised the Bangladeshi
republic in 1972.
The British took control of the region from the
late 18th century. The company consolidated
their hold on the region following the Battle of
Plassey in 1757 and Battle of Buxar in 1764
and by 1793 took complete control of the
region. Kolkata (or Calcutta) served for many
years as the capital of British controlled
territories in India . The early and prolonged
exposure to British administration resulted in
the expansion of Western education,
culminating in development of science,
institutional education, and social reforms in
the region, including what became known as
the Bengali renaissance . A hotbed of the
Indian independence movement through the
early 20th century, Bengal was divided during
India's independence in 1947 along religious
lines into two separate entities: West Bengal—
a state of India—and East Bengal —a part of
the newly created Dominion of Pakistan that
later became the independent nation of
Bangladesh in 1971.

Comments

Popular posts from this blog

General knowledeg part 33

1) The moon is a :

 A.    Comet
 B.    Planet
 C.    Star
 D.    Satellite
Answer : D

2) Who receives Dronacharya Award?

 A.    Sports Coaches
 B.    Movie actors
 C.    Scientists
 D.    Sportsmen
Answer : A

3) Who was the first Indian to be-elected to the British Parliament?

 A.    Mahathma Gandhi
 B.    Mothilal Nehru
 C.    Dadabhai Naoroji
 D.    Gopalakrishna Gokhale
Answer : C

4) In which year India Joined the United Nations?

 A.    1954
 B.    1957
 C.    1956
 D.    1955
Answer : D

5) A hole is made in a brass plate and it is heated. The size of the hole will?

 A.     first increase and then decrease
 B.    decrease
 C.   increase
 D.    remain unchanged
Answer : A

Basic General Knowledge 1

1. Which of the following organ / tissue of human body is most sensitive to intake of lead?
 A:-Blood
 B:- Brain
 C:- Kidney
 D:- Lungs
Ans: B (Brain)

2. Which of the following is an ex situ mode of wildlife conservation?
  A:- Sacred Groves
  B:- Home Gardens
 C:- National Parks
 D:- Biosphere Reserves
Ans: B (Home Gardens )    

3. Which among the following fertilizers is least likely to affect the Soil pH?
 A:- Urea
 B:- Rock Phosphate
 C:- Ammonia
D:- Muriate of potash
Ans: D (Muriate of potash)

4. The Dampier-Hodges line is related to which of the following?
A:- Bay of Cambay
B:- Palk Strait
C:- Andaman and Nicobar Islands
D:- Sundarbans
Ans: D (Sundarbans)

5.During Freedom Struggle, Rabindranath Tagore renounced his Knighthood in protest for?
A:- Partition of Bengal
B:- Jallianwalla Bagh Massacre
C:- Execution of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev
D:-None of them
Ans: B (Jallianwalla Bagh Massacre)

General Knowledge computer

1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4
D. 3
Answer: Option C 2. The "desktop" of a computer refers to:
A. The visible screen
B. The area around the monitor
C. The top of the mouse pad
D. The inside of a folder
Answer: Option A 3. Which of these is a search engine?
A. FTP
B. Google
C. Archie
D. ARPANET
Answer: Option B 4. The letters, "DOS" stand for...
A. Data Out System
B. Disk Out System
C. Disk Operating System
D. Data Operating System
Answer: Option C 5. What does CPU stand for?
A. Cute People United
B. Commonwealth Press Union
C. Computer Parts of USA
D. Central Processing Unit
Answer: Option D 6. Which device can be used to store charge?
A. Transistor
B. Diode
C. Capacitor
D. Resistor
Answer: Option C 7. Modem stands for...
A. Modulator Demodulater
B. Monetary Devaluation Exchange
Mechanism
C. Memory Demagnetization
D. Monetary Demarkation
Answer: Option A 1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4