Skip to main content

General Knowledge Part-16

1. Brass gets discoloured in air because of the
presence of which of the following gases in
air?
A. Oxygen
B. Hydrogen sulphide
C. Carbon dioxide
D. Nitrogen
Answer: Option B
2. Which of the following is a non metal that
remains liquid at room temperature?
A. Phosphorous
B. Bromine
C. Chlorine
D. Helium
Answer: Option B
3. Chlorophyll is a naturally occurring chelate
compound in which central metal is
A. copper
B. magnesium
C. iron
D. calcium
Answer: Option B
4. Which of the following is used in pencils?
A. Graphite
B. Silicon
C. Charcoal
D. Phosphorous
Answer: Option A
5. Which of the following metals forms an
amalgam with other metals?
A. Tin
B. Mercury
C. Lead
D. Zinc
Answer: Option B
6. Chemical formula for water is
A. NaAlO 2
B. H2 O
C. Al 2O 3
D. CaSiO 3
Answer: Option B
7. The gas usually filled in the electric bulb is
A. nitrogen
B. hydrogen
C. carbon dioxide
D. oxygen
Answer: Option A
8. Washing soda is the common name for
A. Sodium carbonate
B. Calcium bicarbonate
C. Sodium bicarbonate
D. Calcium carbonate
Answer: Option A
Explanation:
What is the scientific name for washing
soda?
Sodium carbonate (also known as washing
soda or soda ash), Na2CO3 is a sodium salt
of carbonic acid.
Scientific name for baking soda?
Sodium bicarbonate or sodium hydrogen
carbonate is the chemical compound with
the formula NaHCO3. Sodium bicarbonate is
a white solid that is crystalline but often
appears as a fine powder. Since it has long
been known and is widely used, the salt has
many related names such as baking soda,
bread soda, cooking soda, and bicarbonate
of soda.

Comments

Popular posts from this blog

General knowledeg part 33

1) The moon is a :

 A.    Comet
 B.    Planet
 C.    Star
 D.    Satellite
Answer : D

2) Who receives Dronacharya Award?

 A.    Sports Coaches
 B.    Movie actors
 C.    Scientists
 D.    Sportsmen
Answer : A

3) Who was the first Indian to be-elected to the British Parliament?

 A.    Mahathma Gandhi
 B.    Mothilal Nehru
 C.    Dadabhai Naoroji
 D.    Gopalakrishna Gokhale
Answer : C

4) In which year India Joined the United Nations?

 A.    1954
 B.    1957
 C.    1956
 D.    1955
Answer : D

5) A hole is made in a brass plate and it is heated. The size of the hole will?

 A.     first increase and then decrease
 B.    decrease
 C.   increase
 D.    remain unchanged
Answer : A

Basic General Knowledge 1

1. Which of the following organ / tissue of human body is most sensitive to intake of lead?
 A:-Blood
 B:- Brain
 C:- Kidney
 D:- Lungs
Ans: B (Brain)

2. Which of the following is an ex situ mode of wildlife conservation?
  A:- Sacred Groves
  B:- Home Gardens
 C:- National Parks
 D:- Biosphere Reserves
Ans: B (Home Gardens )    

3. Which among the following fertilizers is least likely to affect the Soil pH?
 A:- Urea
 B:- Rock Phosphate
 C:- Ammonia
D:- Muriate of potash
Ans: D (Muriate of potash)

4. The Dampier-Hodges line is related to which of the following?
A:- Bay of Cambay
B:- Palk Strait
C:- Andaman and Nicobar Islands
D:- Sundarbans
Ans: D (Sundarbans)

5.During Freedom Struggle, Rabindranath Tagore renounced his Knighthood in protest for?
A:- Partition of Bengal
B:- Jallianwalla Bagh Massacre
C:- Execution of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev
D:-None of them
Ans: B (Jallianwalla Bagh Massacre)

General Knowledge computer

1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4
D. 3
Answer: Option C 2. The "desktop" of a computer refers to:
A. The visible screen
B. The area around the monitor
C. The top of the mouse pad
D. The inside of a folder
Answer: Option A 3. Which of these is a search engine?
A. FTP
B. Google
C. Archie
D. ARPANET
Answer: Option B 4. The letters, "DOS" stand for...
A. Data Out System
B. Disk Out System
C. Disk Operating System
D. Data Operating System
Answer: Option C 5. What does CPU stand for?
A. Cute People United
B. Commonwealth Press Union
C. Computer Parts of USA
D. Central Processing Unit
Answer: Option D 6. Which device can be used to store charge?
A. Transistor
B. Diode
C. Capacitor
D. Resistor
Answer: Option C 7. Modem stands for...
A. Modulator Demodulater
B. Monetary Devaluation Exchange
Mechanism
C. Memory Demagnetization
D. Monetary Demarkation
Answer: Option A 1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4