Skip to main content

General Knowledge Part-19

1. The Homolographic projection has the
correct representation of
A. shape
B. area
C. baring
D. distance
Answer: Option B
Explanation:
No answer description available for this
question.
2. The latitudinal differences in pressure
delineate a number of major pressure
zones, which correspond with
A. zones of climate
B. zones of oceans
C. zones of land
D. zones of cyclonic depressions
Answer: Option A
Explanation:
No answer description available for this
question
3. The higher the wind speed and the longer
the fetch or distance of open water across
which the wind blows and waves travel, the
____ waves and the ____ energy they
process.
A. larger, more
B. larger, less
C. smaller, more
D. smaller, less
Answer: Option A
4. The hazards of radiation belts include
A. deterioration of electronic circuits
B. damage of solar cells of spacecraft
C. adverse effect on living organisms
D. All of the above
Answer: Option D
Explanation:
No answer description available for this
question.
5. The great Victoria Desert is located in
A. Canada
B. West Africa
C. Australia
D. North America
Answer: Option C
6. The intersecting lines drawn on maps and
globes are
A. latitudes
B. longitudes
C. geographic grids
D. None of the above
Answer: Option C

Comments

Popular posts from this blog

General knowledeg part 33

1) The moon is a :

 A.    Comet
 B.    Planet
 C.    Star
 D.    Satellite
Answer : D

2) Who receives Dronacharya Award?

 A.    Sports Coaches
 B.    Movie actors
 C.    Scientists
 D.    Sportsmen
Answer : A

3) Who was the first Indian to be-elected to the British Parliament?

 A.    Mahathma Gandhi
 B.    Mothilal Nehru
 C.    Dadabhai Naoroji
 D.    Gopalakrishna Gokhale
Answer : C

4) In which year India Joined the United Nations?

 A.    1954
 B.    1957
 C.    1956
 D.    1955
Answer : D

5) A hole is made in a brass plate and it is heated. The size of the hole will?

 A.     first increase and then decrease
 B.    decrease
 C.   increase
 D.    remain unchanged
Answer : A

Basic General Knowledge 1

1. Which of the following organ / tissue of human body is most sensitive to intake of lead?
 A:-Blood
 B:- Brain
 C:- Kidney
 D:- Lungs
Ans: B (Brain)

2. Which of the following is an ex situ mode of wildlife conservation?
  A:- Sacred Groves
  B:- Home Gardens
 C:- National Parks
 D:- Biosphere Reserves
Ans: B (Home Gardens )    

3. Which among the following fertilizers is least likely to affect the Soil pH?
 A:- Urea
 B:- Rock Phosphate
 C:- Ammonia
D:- Muriate of potash
Ans: D (Muriate of potash)

4. The Dampier-Hodges line is related to which of the following?
A:- Bay of Cambay
B:- Palk Strait
C:- Andaman and Nicobar Islands
D:- Sundarbans
Ans: D (Sundarbans)

5.During Freedom Struggle, Rabindranath Tagore renounced his Knighthood in protest for?
A:- Partition of Bengal
B:- Jallianwalla Bagh Massacre
C:- Execution of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev
D:-None of them
Ans: B (Jallianwalla Bagh Massacre)

General Knowledge computer

1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4
D. 3
Answer: Option C 2. The "desktop" of a computer refers to:
A. The visible screen
B. The area around the monitor
C. The top of the mouse pad
D. The inside of a folder
Answer: Option A 3. Which of these is a search engine?
A. FTP
B. Google
C. Archie
D. ARPANET
Answer: Option B 4. The letters, "DOS" stand for...
A. Data Out System
B. Disk Out System
C. Disk Operating System
D. Data Operating System
Answer: Option C 5. What does CPU stand for?
A. Cute People United
B. Commonwealth Press Union
C. Computer Parts of USA
D. Central Processing Unit
Answer: Option D 6. Which device can be used to store charge?
A. Transistor
B. Diode
C. Capacitor
D. Resistor
Answer: Option C 7. Modem stands for...
A. Modulator Demodulater
B. Monetary Devaluation Exchange
Mechanism
C. Memory Demagnetization
D. Monetary Demarkation
Answer: Option A 1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4