Skip to main content

General Knowledge Part-20



1. The light of distant stars is affected by
A. the earth's atmosphere
B. interstellar dust
C. both (a) and (b)
D. None of the above
Answer: Option C

2. The landmass of which of the following
continents is the least?
A. Africa
B. Asia
C. Australia
D. Europe
Answer: Option C

3. Without ____ the equator would be much
hotter than it is while the poles would be
much cooler.
A. latitudinal redistribution of heat
B. cycle of air circulation
C. global wind pattern
D. All are similar terms
Answer: Option D

4. The habitats valuable for commercially
harvested species are called
A. coral reefs
B. sea grass bed
C. hot spots
D. None of the above
Answer: Option B

5. Which of the following is tropical grassland?
A. Taiga
B. Savannah
C. Pampas
D. Prairies
Answer: Option B

6. With the disintegration of USSR in end 1991,
comprised of ____ Union Republics.
A. 15
B. 10
C. 5
D. 25
Answer: Option A

7. The iron and steel industries of which of
the following countries are almost fully
dependent on imported raw materials?
A. Britain
B. Japan
C. Poland
D. Germany
Answer: Option B

8. The temperature increases rapidly after
A. ionosphere
B. exosphere
C. stratosphere
D. troposphere
Answer: Option A

Comments

Popular posts from this blog

General knowledeg part 33

1) The moon is a :

 A.    Comet
 B.    Planet
 C.    Star
 D.    Satellite
Answer : D

2) Who receives Dronacharya Award?

 A.    Sports Coaches
 B.    Movie actors
 C.    Scientists
 D.    Sportsmen
Answer : A

3) Who was the first Indian to be-elected to the British Parliament?

 A.    Mahathma Gandhi
 B.    Mothilal Nehru
 C.    Dadabhai Naoroji
 D.    Gopalakrishna Gokhale
Answer : C

4) In which year India Joined the United Nations?

 A.    1954
 B.    1957
 C.    1956
 D.    1955
Answer : D

5) A hole is made in a brass plate and it is heated. The size of the hole will?

 A.     first increase and then decrease
 B.    decrease
 C.   increase
 D.    remain unchanged
Answer : A

Basic General Knowledge 1

1. Which of the following organ / tissue of human body is most sensitive to intake of lead?
 A:-Blood
 B:- Brain
 C:- Kidney
 D:- Lungs
Ans: B (Brain)

2. Which of the following is an ex situ mode of wildlife conservation?
  A:- Sacred Groves
  B:- Home Gardens
 C:- National Parks
 D:- Biosphere Reserves
Ans: B (Home Gardens )    

3. Which among the following fertilizers is least likely to affect the Soil pH?
 A:- Urea
 B:- Rock Phosphate
 C:- Ammonia
D:- Muriate of potash
Ans: D (Muriate of potash)

4. The Dampier-Hodges line is related to which of the following?
A:- Bay of Cambay
B:- Palk Strait
C:- Andaman and Nicobar Islands
D:- Sundarbans
Ans: D (Sundarbans)

5.During Freedom Struggle, Rabindranath Tagore renounced his Knighthood in protest for?
A:- Partition of Bengal
B:- Jallianwalla Bagh Massacre
C:- Execution of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev
D:-None of them
Ans: B (Jallianwalla Bagh Massacre)

General Knowledge computer

1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4
D. 3
Answer: Option C 2. The "desktop" of a computer refers to:
A. The visible screen
B. The area around the monitor
C. The top of the mouse pad
D. The inside of a folder
Answer: Option A 3. Which of these is a search engine?
A. FTP
B. Google
C. Archie
D. ARPANET
Answer: Option B 4. The letters, "DOS" stand for...
A. Data Out System
B. Disk Out System
C. Disk Operating System
D. Data Operating System
Answer: Option C 5. What does CPU stand for?
A. Cute People United
B. Commonwealth Press Union
C. Computer Parts of USA
D. Central Processing Unit
Answer: Option D 6. Which device can be used to store charge?
A. Transistor
B. Diode
C. Capacitor
D. Resistor
Answer: Option C 7. Modem stands for...
A. Modulator Demodulater
B. Monetary Devaluation Exchange
Mechanism
C. Memory Demagnetization
D. Monetary Demarkation
Answer: Option A 1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4