Skip to main content

General Knowledge Part-23

1. In which decade was the SPICE simulator
introduced?
A. 1950s
B. 1960s
C. 1970s
D. 1980s
Answer: Option C
Explanation:
SPICE (Simulation Program with Integrated
Circuit Emphasis) was introduced in May
1972 by the University of Berkeley,
California.
2. Most modern TV's draw power even if
turned off. The circuit the power is used in
does what function?
A. Sound
B. Remote control
C. Color balance
D. High voltage
Answer: Option B
Explanation:
Some authorities are recommending TV's,
VCR's and Stereo's be connected to power
strips with switches and turned off when
not in use to save energy. Your remote will
not work until power is switched back on.
3. Which is a type of Electrically-Erasable
Programmable Read-Only Memory?
A. Flash
B. Flange
C. Fury
D. FRAM
Answer: Option A
Explanation:
It's commonly used for MP3 players,
computer BIOS code and "thumb" drives.
Originally developed in Japan by Toshiba, it
has become quite popular for products
requiring non-volatile erasable memory.
FlaC
h devices have a limited number of
erase cycles (typically 10,000 to 1,000,000
cycles) so they're not as good a choice for
applications in which the data changes
constantly. However, since it has no moving
parts (unlike a hard disk) it is an excellentCchoice for storing the operating code for
small personal electronics like PDAs, cell
phones, digital cameras, and the data in
items like MP3 players.
4. The purpose of choke in tube light is ?
A. To decrease the current
B. To increase the current
C. To decrease the voltage momentarily
D. To increase the voltage momentarily
Answer: Option D
5. '.MPG' extension refers usually to what kind
of file?
A. WordPerfect Document file
B. MS Office document
C. Animation/movie file
D. Image file
Answer: Option C
6. Who is largely responsible for breaking the
German Enigma codes, created a test that
provided a foundation for artificial
intelligence?
A. Alan Turing
B. Jeff Bezos
C. George Boole
D. Charles Babbage
Answer: Option A
7. Who developed Yahoo?
A. Dennis Ritchie & Ken Thompson
B. David Filo & Jerry Yang
C. Vint Cerf & Robert Kahn
D. Steve Case & Jeff Bezos
Answer: Option B

Comments

Popular posts from this blog

General knowledeg part 33

1) The moon is a :

 A.    Comet
 B.    Planet
 C.    Star
 D.    Satellite
Answer : D

2) Who receives Dronacharya Award?

 A.    Sports Coaches
 B.    Movie actors
 C.    Scientists
 D.    Sportsmen
Answer : A

3) Who was the first Indian to be-elected to the British Parliament?

 A.    Mahathma Gandhi
 B.    Mothilal Nehru
 C.    Dadabhai Naoroji
 D.    Gopalakrishna Gokhale
Answer : C

4) In which year India Joined the United Nations?

 A.    1954
 B.    1957
 C.    1956
 D.    1955
Answer : D

5) A hole is made in a brass plate and it is heated. The size of the hole will?

 A.     first increase and then decrease
 B.    decrease
 C.   increase
 D.    remain unchanged
Answer : A

Basic General Knowledge 1

1. Which of the following organ / tissue of human body is most sensitive to intake of lead?
 A:-Blood
 B:- Brain
 C:- Kidney
 D:- Lungs
Ans: B (Brain)

2. Which of the following is an ex situ mode of wildlife conservation?
  A:- Sacred Groves
  B:- Home Gardens
 C:- National Parks
 D:- Biosphere Reserves
Ans: B (Home Gardens )    

3. Which among the following fertilizers is least likely to affect the Soil pH?
 A:- Urea
 B:- Rock Phosphate
 C:- Ammonia
D:- Muriate of potash
Ans: D (Muriate of potash)

4. The Dampier-Hodges line is related to which of the following?
A:- Bay of Cambay
B:- Palk Strait
C:- Andaman and Nicobar Islands
D:- Sundarbans
Ans: D (Sundarbans)

5.During Freedom Struggle, Rabindranath Tagore renounced his Knighthood in protest for?
A:- Partition of Bengal
B:- Jallianwalla Bagh Massacre
C:- Execution of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev
D:-None of them
Ans: B (Jallianwalla Bagh Massacre)

General Knowledge computer

1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4
D. 3
Answer: Option C 2. The "desktop" of a computer refers to:
A. The visible screen
B. The area around the monitor
C. The top of the mouse pad
D. The inside of a folder
Answer: Option A 3. Which of these is a search engine?
A. FTP
B. Google
C. Archie
D. ARPANET
Answer: Option B 4. The letters, "DOS" stand for...
A. Data Out System
B. Disk Out System
C. Disk Operating System
D. Data Operating System
Answer: Option C 5. What does CPU stand for?
A. Cute People United
B. Commonwealth Press Union
C. Computer Parts of USA
D. Central Processing Unit
Answer: Option D 6. Which device can be used to store charge?
A. Transistor
B. Diode
C. Capacitor
D. Resistor
Answer: Option C 7. Modem stands for...
A. Modulator Demodulater
B. Monetary Devaluation Exchange
Mechanism
C. Memory Demagnetization
D. Monetary Demarkation
Answer: Option A 1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4