Skip to main content

General Knowledge Part-9

1. During World War II, when did Germany
attack France?
A. 1940
B. 1941
C. 1942
D. 1943
Answer: Option A
2. Frederick Sanger is a twice recipient of the
Nobel Prize for
A. Chemistry in 1958 and 1980
B. Physics in 1956 and 1972
C. Chemistry in 1954 and Peace in 1962
D. Physics in 1903 and Chemistry in
1911
Answer: Option A
3. The ozone layer restricts
A. Visible light
B. Infrared radiation
C. X-rays and gamma rays
D. Ultraviolet radiation
Answer: Option D
4. Eugenics is the study of
A. altering human beings by changing
their genetic components
B. people of European origin
C. different races of mankind
D. genetic of plants
Answer: Option A
5. Euclid was
A. Greek mathematician
B.
Contributor to the use of deductive
principles of logic as the basis of
geometry
C. Propounded the geometrical
theorems
D. All of the above
Answer: Option D
6. Ecology deals with
A. Birds
B. Cell formation
C. Relation between organisms and
their environment
D. Tissues
Answer: Option C

Comments

Popular posts from this blog

General knowledeg part 33

1) The moon is a :

 A.    Comet
 B.    Planet
 C.    Star
 D.    Satellite
Answer : D

2) Who receives Dronacharya Award?

 A.    Sports Coaches
 B.    Movie actors
 C.    Scientists
 D.    Sportsmen
Answer : A

3) Who was the first Indian to be-elected to the British Parliament?

 A.    Mahathma Gandhi
 B.    Mothilal Nehru
 C.    Dadabhai Naoroji
 D.    Gopalakrishna Gokhale
Answer : C

4) In which year India Joined the United Nations?

 A.    1954
 B.    1957
 C.    1956
 D.    1955
Answer : D

5) A hole is made in a brass plate and it is heated. The size of the hole will?

 A.     first increase and then decrease
 B.    decrease
 C.   increase
 D.    remain unchanged
Answer : A

Basic General Knowledge 1

1. Which of the following organ / tissue of human body is most sensitive to intake of lead?
 A:-Blood
 B:- Brain
 C:- Kidney
 D:- Lungs
Ans: B (Brain)

2. Which of the following is an ex situ mode of wildlife conservation?
  A:- Sacred Groves
  B:- Home Gardens
 C:- National Parks
 D:- Biosphere Reserves
Ans: B (Home Gardens )    

3. Which among the following fertilizers is least likely to affect the Soil pH?
 A:- Urea
 B:- Rock Phosphate
 C:- Ammonia
D:- Muriate of potash
Ans: D (Muriate of potash)

4. The Dampier-Hodges line is related to which of the following?
A:- Bay of Cambay
B:- Palk Strait
C:- Andaman and Nicobar Islands
D:- Sundarbans
Ans: D (Sundarbans)

5.During Freedom Struggle, Rabindranath Tagore renounced his Knighthood in protest for?
A:- Partition of Bengal
B:- Jallianwalla Bagh Massacre
C:- Execution of Bhagat Singh, Rajguru and Sukhdev
D:-None of them
Ans: B (Jallianwalla Bagh Massacre)

General Knowledge computer

1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4
D. 3
Answer: Option C 2. The "desktop" of a computer refers to:
A. The visible screen
B. The area around the monitor
C. The top of the mouse pad
D. The inside of a folder
Answer: Option A 3. Which of these is a search engine?
A. FTP
B. Google
C. Archie
D. ARPANET
Answer: Option B 4. The letters, "DOS" stand for...
A. Data Out System
B. Disk Out System
C. Disk Operating System
D. Data Operating System
Answer: Option C 5. What does CPU stand for?
A. Cute People United
B. Commonwealth Press Union
C. Computer Parts of USA
D. Central Processing Unit
Answer: Option D 6. Which device can be used to store charge?
A. Transistor
B. Diode
C. Capacitor
D. Resistor
Answer: Option C 7. Modem stands for...
A. Modulator Demodulater
B. Monetary Devaluation Exchange
Mechanism
C. Memory Demagnetization
D. Monetary Demarkation
Answer: Option A 1. How many diodes are in a full wave bridge
rectifier?
A. 8
B. 2
C. 4